Soorten Autoverzekeringen

Autoverzekeringen zijn er in drie hoofdsoorten. Zij verschillen van elkaar in de dekking die ze bieden en de premie die ervoor betaald moet worden.

WA(M)-verzekering

De verzekering "Wettelijke Aansprakelijkheid (Motorrijtuigen)" dekt de schade die wordt toegebracht aan de persoon of het bezit van derden. De schade aan het eigen vervoermiddel wordt echter door dit type verzekering niet vergoed.

Nederlandse autobezitters dienen minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor hun voertuig, en de dekking moet minstens € 907.560 per gebeurtenis bedragen.

Het is een relatief goedkope autoverzekering, met name geschikt voor wat oudere auto's, want de uitgebreidere dekking van de andere typen weegt niet op tegen de hogere kosten (bij schade of diefstal wordt slechts de "dagwaarde" uitgekeerd).

Beperkt casco; ook: WA-Extra, WA-Plus

Dit type biedt allereerst de verplichte WA-dekking, en vergoedt daarnaast ook schade door bepaalde, in de polis genoemde gebeurtenissen (zoals joyriding en diefstal, brand, blikseminslag, storm, hagel, botsing met dieren, ruitbreuk), mits u de schade niet zelf heeft veroorzaakt (bijvoorbeeld door botsen of slippen).

Volledig casco; ook: All-Risks

Dit type biedt de verplichte WA-dekking en vergoedt daarnaast schade door enig "van buiten komend onheil", ook als u die zelf heeft veroorzaakt.

Premie

De te betalen premie is o.a. afhankelijk van het type verzekering, de (dag)waarde van de auto, de leeftijd en woonplaats van de regelmatige bestuurder, en het opgebouwde aantal schadevrije jaren (no-claim korting, bonus-malusstelsel).

Ouderdom van de auto en type verzekering

Welk type autoverzekering voor u het beste is, wordt vooral bepaald door de ouderdom van uw auto. Hierbij gelden de volgende richtlijnen:
Maximaal drie jaar oud: volledig casco
Meer dan drie, maar minder dan acht jaar oud: beperkt casco
Acht jaar of ouder: WA-verzekering

Maak jouw eigen website met JouwWeb