Autoverzekering

Elke auto die op onze wegen rijdt, moet een autoverzekering te hebben. En dat is maar goed ook. Beeld je in dat je zo staart naar een Ferrari dat je er tegenaan rijdt, en dat je dan de kosten aan die mooie auto zélf zou moeten betalen. Op deze pagina vind je een paar tips waarmee je zelf een goede verzekering vindt.

Autoverzekering vergelijken

Wanneer je prijzen vergelijkt, merk je dat er grote verschillen zijn. Je kan jaarlijks enorm veel geld te besparen door goed rond te kijken. Let wel op, de prijs is niet het enige criterium. Vergelijk ook hoe snel de maatschappij uitbetaalt na een schadegeval, bijvoorbeeld door dat te vragen aan de makelaar.
Daarnaast is het erg belangrijk om af te dingen op de prijs van de autoverzekering. Heel wat mensen weten en doen het niet, maar verzekeringsmakelaars zijn relatief vrij om de prijs van de autoverzekering te bepalen. De winstmarge die op autoverzekeringen genomen wordt is relatief groot, waardoor ook de speelruimte om de prijs aan te passen toeneemt. Het loont dus altijd de moeite om de prijs van de autoverzekering niet zonder meer te accepteren. Vaak helpt het om offertes van andere maatschappijen mee te nemen naar je eigen makelaar. Alleen zo word je autoverzekering echt goedkoop. Durf dus met simulaties en vergelijkingen op tafel te gooien tijdens de prijsonderhandelingen.

Omnium autoverzekering: cataloguswaarde of betaalde waarde

Let er goed op wanneer je een omnium autoverzekering hebt of de verzekerde waarde van je voertuig de cataloguswaarde is, of de waarde die jij betaald hebt. In de praktijk zullen autoverkopers je immers vaak interessante kortingen aanbieden. Wanneer je verzekerd bent voor de betaalde waarde, wordt enkel de prijs die jij effectief betaalt hebt uitgekeerd door de verzekeringsmaatschappij. Als je eenzelfde wagen wil kopen, zal je dus opnieuw die kortingen moeten bedingen.
Een alternatief is om de wagen voor de cataloguswaarde zonder kortingen te verzekeren. Deze formule is wat duurder, maar bij schade krijg je wel het volledige catalogusbedrag terug. Zo kan je dus méér terugkrijgen dan je effectief betaalde.

Omnium of burgerlijke aansprakelijkheid?

Een moeilijke afweging is of je je auto omnium moet verzekeren of slechts een autoverzekering moet nemen die de burgerlijke aansprakelijkheid dekt. In dat eerste geval wordt zo goed als alle schade vergoed, het tweede type autoverzekering keert enkel geld uit wanneer je niet aansprakelijk bent voor de schade. Het is een afweging die je zelf moet maken en waarbij je je eigen rijstijl, de kostprijs van de auto en de frequentie van het gebruik van de auto in rekening moet brengen. De meeste autobestuurders nemen voor een nieuwe auto de eerste jaren een omnium, en schakelen dan over op formules met minder dekking.