Inzittendenverzekering

Wanneer passagiers in uw auto schade ondervinden, wordt die meestal gedekt door de WA-verzekering: ofwel de uwe, indien de schade uw schuld is, ofwel de WA-verzekering van de tegenpartij, indien die verantwoordelijk is voor de schade.

Alleen wanneer er geen schuldige valt aan te wijzen (als het ongeval bijvoorbeeld te wijten is aan de weersomstandigheden), zal de schade niet worden vergoed.

Uw WA-verzekering zal overigens wel de schade van inzittenden vergoeden indien u zelf schuld heeft, maar niet uw eigen schade, bijvoorbeeld aan bagage of kleding.

(Medische kosten zullen over het algemeen wel vergoed worden door uw ziektekostenverzekering.)

Indien u verzekerd wilt zijn van een uitkering bij schade, of er nu iemand aansprakelijk is of niet, dan kunt u een inzittendenverzekering afsluiten.

Soorten inzittendenverzekeringen

Er zijn twee soorten inzittendenverzekeringen: de ongevallen-inzittendenverzekering en de schadeverzekering inzittenden.

Een ongevallen-inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit, en alleen in geval van dood of invaliditeit.

Een schadeverzekering inzittenden vergoedt de daadwerkelijk geleden schade van de inzittenden.

Een inzittendenverzekering keert echter niet uit indien u de inzittenden tegen betaling heeft vervoerd (carpoolers vallen niet onder deze uitsluiting).

Inzittendenverzekering: nodig of niet?

Omdat inzittenden eventuele schade normalerwijze op de WA-verzekering kunnen verhalen, kan in het algemeen gesteld worden dat het niet nodig is om een inzittendenverzekering af te sluiten.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb